TZ: Cesty k udržitelné výrobě a spotřebě v ČR – změna pravidel, inovace, ekodesign

TZ: Cesty k udržitelné výrobě a spotřebě v ČR – změna pravidel, inovace, ekodesign

Praha 8. 3. 2024: Společná tisková zpráva COŽP UK a STUŽ

V nejbližších dvou letech dojde k poměrně zásadním změnám v legislativě týkající se výrobků uváděných na trh v Evropské unii, která má zajistit jejich menší dopady na životní prostředí. O tom česká veřejnost včetně zainteresovaných aktérů ví málo nebo se na novou situaci nedostatečně připravuje. Předpisy cílí kromě výrobců i na spotřebitele, kterým nabízí širokou škálu možností odpovědného rozhodování, k němuž ale musí být motivováni. Jak moc budeme překvapeni tímto novým a poměrně složitým systémem, kterému se budeme muset přizpůsobit – a jde skutečně jenom o restrikce, nebo se zároveň otevírají četné nové příležitosti pro podniky i jednotlivce?

Odpovědět na tyto otázky měl diskuzní seminář pořádaný Centrem pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy a Společností pro trvale udržitelný život (STUŽ), který se konal v úterý 5. března 2024 v prostorách ČSVTS na Novotného lávce. Cílem bylo zmapovat nové trendy v udržitelné výrobě a spotřebě a to, jak se promítají do české legislativy, do praxe firem a do informačního prostředí, včetně vzdělávání. Debata byla zaměřena na možnosti inovací v podnicích, ale také celkovou společenskou změnu, kterou nové evropské předpisy mohou podnítit. Kromě legislativního rámce byly představeny konkrétní příklady, jak lze principy cirkulární ekonomiky uvádět do praxe. Spojujícím tématem byl ekodesign – přístup, který může posunout vnímání environmentálních problémů do roviny příležitostí. To se panelistům dokonale podařilo, příklady z praxe byly velmi inspirativní, i když prozatím nepatřily k podnikatelskému mainstreamu.

Úvodem bylo zmíněno, že téma ekodesignu se týká každého z nás, neboť každý člověk je také spotřebitel. A člověka-spotřebitele je potřeba rovněž od mládí kultivovat. Právě obor ekodesignu usiluje o to, abychom se orientovali na kvalitu výrobků (spíše než jejich kvantitu); nabízí tak možnost proměnit své zvyklosti a životní styl. Drobnějším podnikatelům otevírá prostor kreativity, kde mohou nově uchopit tradiční témata. Na své si mohou přijít komunitní centra a jiné nevládní organizace, kde se lze věnovat řemeslným činnostem souvisejícím se znovuvyužitím vysloužilých výrobků. To se pak může stát živnou půdou pro start-upy různého druhu, které naplní principy opravitelnosti a recyklace (či dokonce upcyklace). Ty jsou zakotveny v nových předpisech, kromě dalších práv (spotřebitelů) a povinností (výrobců). Ekodesign se týká nejen výrobků, ale i služeb; je tak možné i velkým podnikům ukázat, kam nasměrovat své úsilí o udržitelnost přímo v jejich provozu. Významnou roli může ekodesignové myšlení sehrát ve vzdělávání, kde by se mohlo/mělo stát metodou promýšlení konkrétní podoby budoucnosti.

Všechny tyto podněty zazněly během dvouhodinového semináře, jehož záznam (včetně jednotlivých vystoupení a prezentací) lze nalézt na tomto odkazu.

Seminář byl součástí projektu aplikovaného výzkumu CEVOOH (Centrum environmentálního výzkumu, Odpadové a oběhové hospodářství a environmentální bezpečnost), jehož cílem je uvádět principy cirkulární ekonomiky do praxe. Ekodesign lze pokládat za progresivní přístup, který řeší tuto problematiku preventivně – tak, aby výrobky vznikaly již s představou, „co s nimi“, když doslouží. Šetří tím značné prostředky vynakládané na likvidaci odpadů či jejich skládkování.

Kontakt: RNDr. Jana Dlouhá, PhD., Centrum pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Ing. Jiří Dlouhý, předseda STUŽ, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., tel. č. 724 698 016

 

Cevooh

Contact

Charles University
Environment Centre
José Martího 407/2
160 00 Praha 6
Czech Republic

tel.: +420 220 199 460

e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

How to find us

Personal data protection

Information about data protection

Data Protection Officer
Mgr. Jan Jindra

E-mail: gdpr@cuni.cz
Phone: +420 224 491 740