Dana Kapitulčinová, Ph.D.

Dana Kapitulčinová, Ph.D.

Výzkumná pracovnice, koordinátorka udržitelného rozvoje, částečný úvazek

Tel.: +420 220 199 485

E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Oddělení: Oddělení environmentálního vzdělávání, Laboratoř environmentálních stop

Témata: Zabývám se odborně tématem udržitelného stravování a přenášením poznatků do praxe a vzdělávání. Působím také jako koordinátorka udržitelného rozvoje v našem Centru a mám v této oblasti na starost komunikaci v rámci našeho pracoviště i s vedením UK. Podílela jsem se mimo jiné na přípravě univerzitní Strategie udržitelného rozvoje. Hlavní oblasti zájmu: udržitelnost a potravinové systémy, udržitelná strava, vzdělávání pro udržitelný rozvoj

Životopis: LinkedIn

Publikační činnost:

Vzdělání

2006-2010 Environmentální vědy, University of Bristol, Velká Británie - titul Ph.D. (Doctor of Philosophy)

Stáže a profesní rozvoj

2023 – Be The Change Program – pětiměsíční e-learningový program osobního rozvoje a coachingu pro ženy pracující v oblasti udržitelných potravinových systémů, The Great Full Initiative

2022 – Kurz Vysokoškolská výuka založená na důkazech, UK, 2 webináře a e-learning

2018 – Vzdělávací program pedagogických dovedností (PEDDOV, LS 2017/2018), Program celoživotního vzdělávání UK, cyklus seminářů a workshopů v prezenční formě doplněný řízeným samostudiem s využitím e-learningu

2017 - Kurz "Environmental Impact Assessment of Livestock Systems", organizovaný Wageningen University & Research, Holandsko

2016 - Stáž na World Food System Center na ETH Zurich - účast na: 1) Health Foodprint Workshop, Eaternity - expertní workshop; 2) Organic Foodprint Workshop, Eaternity - expertní workshop; a 3) ETH Food Systems Research Public Symposium - veřejné symposium, ETH Zurich, Švýcarsko

2016 - Kurz "Advanced LCA - Consequential Modelling, EIO LCA, iLUC and Social LCA", organizovaný Aalborg University, Dánsko

2013 - Letní škola "Sustainable Agriculture and the World Food System", organizovaná World Food System Center na ETH Zurich, Švýcarsko

Výuka

Aktuálně přednáším:

Udržitelný rozvoj v teorii a praxi na UPOL – přednáška na téma udržitelnosti stravování (2022-dosud)

Kurz udržitelného rozvoje na UK – přednáška téma udržitelnosti stravování (2022-dosud)

Sustainability in the Food Chain na ČZU – hlavní přednášející magisterského kurzu v angličtině, 3 ECTS (2020-dosud)

Publikace

Viz odkazy ORCID, SCOPUs, ResearchID výše.

Propagace vědy směrem k veřejnosti

Kalkulačka Nutriční stopy: https://www.nutristopa.cz/

Odborná spolupráce na přípravě výstavy ZeMě v Národním muzeu – téma „Jídlo doma!“, otevřeno 3. 5. 2022 – 30. 6. 2023: https://www.nm.cz/program/pro-rodiny-s-detmi/zeme

Rozhovor pro DVTV na téma omezení spotřeby masa s Martinem Veselovským, listopad 2018: https://video.aktualne.cz/dvtv/expertka-musime-omezit-maso-budoucnost-je-v-rostlinne-strave/r~5bb92544e2d711e8a446ac1f6b220ee8/

Rozhovor pro online magazín zenydivky.cz, březen 2018: https://www.zenydivky.cz/ceska-vedkyne-o-udrzitelnem-rozvoji-kvalitnim-stravovani-i-flexitarianstvi/

Rozhovor pro online časopis Univerzity Karlovy iFORUM, duben 2018: https://iforum.cuni.cz/IFORUM-16349.html

Rozhovor pro DVTV na téma naší Kalkulačky Nutriční stopy s Danielou Drtinovou, duben 2018: https://video.aktualne.cz/dvtv/skodi-smazeny-rizek-zivotnimu-prostredi-experti-spocitali-ja/r~0a67107047a011e8aca5ac1f6b220ee8/

 

Kontakt

Univerzita Karlova
Centrum pro otázky životního prostředí
José Martího 407/2
160 00 Praha 6

tel.: +420 220 199 460

e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. 

Jak k nám

Ochrana osobních údajů

Informace o ochraně osobních údajů

Pověřenec pro ochranu osobních údajů

Mgr. Jan Jindra
E-mail: gdpr@cuni.cz
Telefon: +420 224 491 740